Zorgeloos jezelf zijn

JoorWee naar geluk

.

Wil jij de zin van jouw leven ontdekken? Meer jezelf zijn? Zorgeloos en gepassioneerd jouw waardevolle leven leven? Gelukkiger zijn? Ga dan mee op ontdekkingsreis en ontdek jouw weg, jouw manier,…. JoorWee!

.

40 jaar lang heb ik geworsteld, gezocht, gelezen, gestudeerd, gereflecteerd, … en ben ik tot inzichten gekomen. Van dat proces heb ik notities bijgehouden, die ik gebundeld heb in een boek. Een flink boek. En voor velen denk ik niet altijd een makkelijk boek. Een boek wat beschrijft hoe ik tot inzichten kwam die haaks staan op het werkelijkheidsbeeld waarmee ik in onze westerse wereld ben opgegroeid. En die mij een gelukkiger mens hebben gemaakt. Ondanks alles. Of eigenlijk dankzij alles.

.

Deze ontdekkingsreis wil ik delen met iedereen die op zoek wil gaan naar zichzelf, naar waarheid en geluk. Niet als dé waarheid. Maar als eigen bewustwordingsproces. Als JoorWee naar geluk.

.

Mijn worstelen begon tijdens mijn pubertijd. Die christelijke overtuigingen die mij thuis, in de kerk en op school aangeleerd werden, die konden toch niet waar zijn?

Maar wat dan wel? ‘Wetenschappelijk’ associeerde ik met waar, en de belangrijkste reden waarom ik mij niet kon vinden in de christelijke overtuigingen was dat ik niet zag hoe God ons verantwoordelijk kon houden voor hoe wij zijn. Ik verdiepte mij dus in de wetenschappelijke theorieën over het ontstaan van ons universum en het leven, en in hoe de wetenschap aankijkt tegen onze vrije wil. Daaruit ontstond een alternatieve visie op het ontstaan van de werkelijkheid en de reden van ons menselijk bestaan. Nog wel met God in de hoofdrol.

Die visie wilde ik toetsen aan de visie van ‘echte’ denkers. Ik ging Filosofie studeren aan een Hogeschool voor Geesteswetenschappen. Juist omdat hier ook voor mij zeer afwijkende visies op de werkelijkheid en het leven gedoceerd werden. Door deze confrontatie met radicaal andere zienswijzen kon ik pas gaan denken buiten het ‘paradigma’ waarin ik was opgevoed. En ben ik bewust geworden.

Het boek is een chronologische bundeling van honderden worstelingen en inzichten uit alle fasen van dit proces en bevat vele citaten van filosofen en wetenschappers die in de betreffende fase een bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van de inzichten. Beginnend met inzicht in de aard van de werkelijkheid, en uiteindelijk resulterend in het besef hoe we gelukkig kunnen worden door zorgeloos te leven wat we zelf echt als waardevol ervaren.

.

Respectievelijk worden de volgende onderwerpen behandeld;

 • Wat is waarheid (Richard Rorty)
 • Dzogchen (Longchenpa, Tibetaans boeddhisme)
 • Big Bang (Kwantummechanica)
 • Bewustzijn
 • Vrije wil
 • De zin van ons bestaan
 • Zelfrealisatie (Positieve psychologie)
 • Belemmerende overtuigingen
 • Wu wei (Taoïsme)
 • Intrinsieke waarden
 • Leven in flow

Voor mij begon de ontdekkingsreis bij het ontstaan en de aard van onze werkelijkheid, en ontwikkelde zich via logische opeenvolgende fasen uiteindelijk tot het inzicht hoe je gelukkig wordt. Voor mij is het erg waardevol dat alle aspecten, van de aard van de werkelijkheid tot het gelukkig leven in flow, samen een consistent geheel vormen. Maar de eerste helft van mijn reis hoef jij natuurlijk helemaal niet af te leggen. Als je ‘alleen maar’ gelukkig wilt worden kan jouw reis net zo goed beginnen bij ‘zelfrealisatie’. En wanneer je zelfs niet gehinderd wordt door (onbewuste) belemmerende overtuigingen, dan zou je zelfs kunnen instappen bij het zoeken naar jouw intrinsieke waarden … een short cut die je al gauw 39 jaar tijdwinst oplevert ?

?