Mijn achtergrond

Wie ben ik?  

Na mijn studie Logistiek Management ben ik ongeveer 25 jaar in verschillende managementfuncties werkzaam geweest. Daarbij was mijn belangrijkste verantwoordelijkheid altijd om zoveel mogelijk bij te dragen aan het financiële resultaat van de organisatie. De belangrijkste twee instrumenten om dat te bereiken waren daarbij steeds het zo effectief mogelijk organiseren van de bedrijfsprocessen en aansturen van de medewerkers. En wanneer medewerkers goed presteerden dan kregen ze daar een financiële vergoeding voor.

Maar ik miste daarbij bevlogenheid, passie, echte motivatie. Niet alleen bij mezelf, maar vooral ook bij de meerderheid van het personeel. De resultaten waren altijd prima, de financiële vergoedingen waren prima, maar het ontbrak meestal aan bevlogenheid voor het werk zelf. Dat intrigeerde mij. Waarom zijn we in onze rijke westerse maatschappij zo’n groot deel van ons leven bezig met werk waar we helemaal niet gelukkig van worden?

Als ik daar inzicht in zou krijgen en een manier zou kunnen vinden om medewerkers wél echt gedreven en betrokken te krijgen voor hun werk, dan zou dat mij en heel veel collega’s veel meer voldoening en geluk brengen en de organisatie veel succesvoller maken! Want intrinsiek gemotiveerde medewerkers presteren veel beter, zijn minder ziek, werken beter samen, …

Daarom ben ik Arbeids- en Organisatiepsychologie gaan studeren en die studie leerde mij veel over groepsprocessen, leiderschapsstijlen, menselijke behoeften en motivatie, coaching en ‘zelfs’ psychotherapie. Erg waardevolle kennis voor het succesvol managen van een organisatie. Maar toch miste ik in deze inzichten en methodieken iets. Ik miste de basale ‘brandstof’, de bron van onze behoeften en ons gedrag. De échte intrinsieke motivatie van ons mens-zijn, de reden waarom we zijn zoals we zijn.

Dat was de reden waarom ik vervolgens Filosofie ging studeren. Een studie die niet echt een doelgericht en praktisch imago heeft. Maar voor mij heeft deze studie, en met name de confrontatie met de Tibetaanse boeddhist Longchenpa, het inzicht gebracht in wat ons als mensen werkelijk drijft. En hoe we daar juist heel praktisch en resultaatgericht in ons dagelijks leven, prive én in ons werk, heel veel aan kunnen hebben. In het voorkomen van belemmerend gedrag en negatieve emoties, in de effectiviteit van onze prestaties, in onze relaties met anderen en in de waardering van alles wat we doen en ervaren.

Sindsdien houd ik mij bezig met Non-dualiteit. Door bestudering van het boeddhistische Dzogchen, van andere non-dualistische stromingen zoals Advaita en het Taoïsme, en van allerlei hedendaagse sprekers en schrijvers. En uiteraard door zelfonderzoek. Door bewust te zijn van en in ‘mijn’ bewustzijn. Door ‘beoefening’, zoals dat in boeddhistische kringen heet. En door hierover te schrijven (misschien komt dat boek ooit nog eens af 😉 ) en te praten ….

 

  • Filosofie – Hogeschool voor Geesteswetenschappen

          (afstudeerscriptie:  Waarheid en de zin van ons bestaan volgens Longchenpa en Richard Rorty)

  • Coaching – Academie voor Psychodynamica
  • Arbeids- en Organisatiepsychologie – Open Universiteit
  • Logistiek Management – HBO Vervoersacademie

 

 

.

 

 

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

tekst